Alerģija uz zivīm

Parasti alerģija uz zivīm saglabājas visa mūža garumā. Visbiežāk alerģisku reakciju izsauc svaigu zivju olbaltumi. Tomēr alerģija ir iespējama arī uz zivju želatīnu, kas sastāv no zivs ādas un kauliem. Arī zivju eļļu ir vēlams izslēgt no uztura, kaut arī eļļa kā tāda nesatur olbaltumus, tomēr bieži vien tur ir sīkas zivju olbaltuma daļiņas.

Vairāk kā puse no visiem cilvēkiem, kam ir alerģija uz viena veida zivīm, ir alerģija arī uz citām, tādēļ no uztura labāk izslēgt visa veida zivis. Tomēr daudzi cilvēki ar tā saukto „zivju alerģiju” lieto savā uzturā tunča vai laša konservus, tie ir mazāk alerģiski nekā svaigas zivis. Zivis un vēžveidīgie neietilpst radniecīgās dzimtās, tādēļ, ja ir alerģija uz vienu, tad tas nenozīmē, ka ir alerģija arī uz otru.

Kā pasargāt sevi

Pasargāt sevi no pārtikas alerģijas var tikai, izvairoties no pārtikas, kas var šo alerģiju izraisīt. Ja Jums vai Jūsu bērnam ir alerģija uz zivīm, tad vienīgais drošais veids, kā izvairīties no alerģiskās reakcijas, ir atteikties no zivīm un zivis saturošiem produktiem.

Kā izvairīties no zivju lietošanas uzturā

Ļoti uzmanīgi lasiet marķējumā sniegto informāciju par produkta sastāvu, kā arī izlasiet to katru reizi pirms lietošanas, jo ražotāji bieži maina savu pārtikas produktu receptes. Ja neesat pārliecināti par to, vai produkts satur zivis vai nē, sazinieties ar ražotāju. Ieturot maltīti ārpus mājām, cilvēkiem ar zivju alerģiju vajadzētu uztraukties par to, vai ēdiens tomēr nesaskārās ar zivīm, piemēram, gatavojot ēdienu tajos pašos traukos, kur zivju ēdienu utt.

Zivju alerģija ietver visa veida zivis:

  • anšovus,
  • asarus,
  • mencas,
  • plekstes jeb butes,
  • jūras asarus,
  • pīkšas,
  • hekus,
  • siļķes,
  • līdakas,
  • pollakus,
  • lašus,
  • paltusus,
  • zobenzivis,
  • foreles,
  • tunci.Ļoti jūtīgiem cilvēkiem reakcija uz zivīm var notikt, no zivju ēdienu gatavošanas gaisā nonākušiem garaiņiem.

Jūras produktu restorāni tiek ierindoti kā augsta riska vietas, kur tomēr Jūsu pasūtītā ēdienā var nonākt zivju niecīgas daļiņas krusteniskā piesārņojuma dēļ. Arī Ķīnas, Āfrikas, Indonēzijas, Taizemes vai Vjetnamas nacionālo ēdienu restorānos pastāv ļoti augsts risks zivju daļiņām nonākt Jūsu ēdienā, jo šo zemju nacionālos ēdienos ļoti bieži lieto zivis un zivju sastāvdaļas, var notikt krusteniskais piesārņojums.

Bieži zivju daļiņas (anšovus) satur Cēzara salāti un Cēzara mērce.


References:

Food allergy initiative – http://www.faiusa.org/?page=fish

Papildus informāciju varat meklēt:

http://www.allergysa.org/seafood.htm