Alerģija uz kviešiem

Alerģija rodas organisma imūnai sistēmai pastiprināti reaģējot uz kviešu olbaltumiem. Tā ir izplatīta slimība bērnu vecumā. Tā sauktās „kviešu alerģijas” gadījumā imūnā sistēma izstrādā specifiskas antivielas pret kviešu olbaltumu.
Alerģija var izraisīt visdažādākos simptomus, ieskaitot nātreni, apgrūtinātu elpošanu un sliktu dūšu. Šī alerģija var arī būt ļoti spēcīga un izraisīt anafilaksi – dzīvībai bīstamu imūno reakciju.
Kviešu izslēgšana no uztura ir primārā terapija. Medikamenti var būt nepieciešami, lai kontrolētu alerģisku reakciju, ja kvieši ir apēsti nejauši.
Kviešu alerģija un celiakija ir divas atšķirīgas slimības.

Simptomi

Ja cilvēkam ir kviešu alerģija, tad pēc kviešu uzņemšanas ar uzturu, pēc dažām minūtēm vai stundām parādīsies pirmie alerģijas simptomi. Tie var būt ļoti dažādi:

  • pietūkums, nieze vai iekaisums mutes dobumā, rīklē;
  • nātrene, niezoši izsitumi vai pietūkusi āda;
  • aizsprostots deguns;
  • iekaisušas, asarojošas acis;
  • apgrūtināta elpošana;
  • krampji, slikta dūša, vemšana;
  • caureja;
  • anafilakse.
Anafilakse
Dažiem cilvēkiem kviešu alerģijas var izsaukt dzīvību apdraudošu anafilakses reakciju. Papildus citām pazīmēm un simptomiem, anafilakse var izsaukt:
  • rīkles pietūkumu vai sasprindzinājumu;
  • sāpes vai sasprindzinājumu krūškurvī;
  • ļoti smagu, apgrūtinātu elpošanu;
  • apgrūtinātu norīšanu;
  • bālu, zilganu ādas krāsu;
  • reiboni.

Vecuma nozīme

Kviešu alerģija parasti nav slimība uz visu mūžu. Vai tā pāries ar vecumu, daļēji ir atkarīgs no vecuma, kādā šī alerģija sākās:
  • mazi bērni. Kviešu alerģija attīstās zīdaiņa periodā vai pirmajā dzīves gadiņā. Daudziem bērniem bez kviešu alerģijas ir arī citas pārtikas alerģijas. Kviešu alerģija bērniem var pāriet 3 – 5 gadu vecumā;
  • pusaudži un pieaugušie. Kviešu alerģija nav raksturīga šajā vecumā.

Kad griezties pie ārsta

Anafilakses gadījumā ir nepieciešama neatliekama medicīniska palīdzība. Cilvēkiem ar kviešu vai kādu citu alerģiju un spēcīgu alerģisku reakciju, vēlams konsultēties ar ārstu, vai nav nepieciešami kādi medikamenti, kuriem vienmēr jābūt līdzi anafilaktiskas reakcijas gadījumā.
Anafilakses simptomu parādīšanās gadījumā, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība.
Ja Jums vai Jūsu bērnam paradās kādi alerģiski simptomi, ne tikai uz kviešiem, bet var būt arī uz citiem pārtikas produktiem, apmeklējiet savu ārstu, lai precizētu diagnozi, tas ir ļoti svarīgi.

Cēloņi

Alerģiska reakcija rodas, organisma imūnai sistēmai kļūdaini atpazīstot šūnas. Normālā situācijā organisms izstrādā antivielas, lai pasargātu organismu no baktērijām, vīrusiem un toksiskām vielām.
Ja cilvēkam ir kviešu alerģija, organisms izstrādā alerģiju izsaucošās antivielas uz kviešu olbaltumiem. Citiem vārdiem sakot, organisma imūnā sistēma kļūdaini identificē šo olbaltumu kā bīstamu organismam. Imūnai sistēmai izstrādājot šādas antivielas uz iespējamo alergēnu, organismam katru reizi pēc saskares ar alergēnu tiks aktivizēta aizsardzības reakcija – alerģija.

Kviešu olbaltuma avoti:

Daži avoti ir labi atpazīstami, piemēram, maize, bet ir ļoti daudz citu pārtikas produktu, kurus atpazīt nemaz nav tik viegli.
Uztura produkti, kas var saturēt kviešu olbaltumu:

  • maize,
  • kūkas, kēksi cepumi,
  • brokastu pārslas,
  • makaroni,
  • kuskus,
  • alus,
  • hidrolizēti dārzeņu olbaltumi,
  • sojas mērce,
  • garšvielas, kečups,
  • gaļas, krabju vai garneļu aizvietotāji (surogāti),
  • kafijas aizvietotāji,
  • gaļas produkti, tādi kā „hotdogi”,
  • piena produkti, tādi kā saldējums garšvielas,
  • ciete,
  • modificētā pārtikas ciete,
  • košļājamā gumija.

Cilvēkiem ar kviešu alerģiju var būt arī alerģija uz citu graudu olbaltumiem. Parasti šo graudu olbaltumvielas atrodas sekojošos pārtikas produktos:

  • miežos,
  • auzās,
  • rudzos.
„Maiznieka astma”
Tā ir alerģiska reakcija uz kviešu un arī citiem miltiem. Pats nosaukums izsaka, ka šāda alerģija parasti parādās maizniekiem vai citas profesijas cilvēkiem, kas strādā ikdienā ar miltiem. Lai notiktu alerģiska reakcija uz miltiem, tos pietiek tikai ieelpot. Alerģijas simptomi, protams, skar elpošanas ceļus, apgrūtinot elpošanu.
„Maiznieka alerģiju” var izsaukt kā viena no kviešu miltu olbaltumvielām, tā arī citas vielas, piemēram, sēnīte.
Celiakija
Celiakija ir slimība, kas izpaužas kā glutēna nepanesība. Tā ir imūnās sistēmas reakcija uz glutēnu, kas izraisa tievo zarnu iekaisumu. Šī iekaisuma dēļ netiek pilnvērtīgi uzsūktas organismam nepieciešamās uzturvielas. Cilvēkam var būt abas saslimšanas kopā – kviešu alerģija un celiakija.

Riska faktori

Vairāki faktori var palielināt alerģijas attīstības risku uz kviešu olbaltumiem:

  • anamnēze (ģimenes locekļu slimību vēsture). Ir palielināts alerģijas risks, ja vecākiem ir jebkāda pārtikas vai nepārtikas alerģija (siena drudzis);
  • vecums. Kviešu alerģija ir raksturīga maziem bērniem, kuriem ir nenobriedusi gan imūnā sistēma, gan arī gremošanas trakts. Lielākai daļai bērnu ar vecumu alerģija pāriet.

Kā pasargāt sevi

Vislabākā un visdrošākā iespēja izvairīties no kviešu alerģijas ir izslēgt kviešus un kviešus saturošus produktus no sava uztura. Tas nav vienkārši, jo daudzi rūpnieciski ražoti produkti satur kviešu olbaltumu, tādēļ ļoti uzmanīgi jālasa pārtikas produktu marķējums.
Ja Jums vai Jūsu ģimenes locekļiem parādās alerģiskas pazīmes, tad obligāti griezieties pie ārsta.

References:

© 1998-2009 Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER)
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foodallergy.html1.    Inomata N. Wheat allergy. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. 2009;9:238.
2.    Nelsen DA, Jr. Gluten-sensitive enteropathy (celiac disease): More common than you think. American Family Physician. 2002;66:2259.
3.    Tips to remember: What is anaphylaxis? American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. http://www.aaaai.org/patients/publicedmat/tips/whatisanaphylaxis.stm. Accessed May 15, 2009.
4.    Wheat allergy. Allergy and Asthma Foundation of America. http://www.aafa.org/display.cfm?id=9⊂=20&cont=519. Accessed May 15, 2009.
5.    Food allergy: An overview. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. http://www3.niaid.nih.gov/topics/foodAllergy/PDF/foodallergy.htm. Accessed May 13, 2009.