Simptomi
Šīs alerģijas simptomi var būt sekojoši:
- nātrene, nieze vai ekzēma;
- piepampušas lūpas, seja, mēle, rīkle vai arī citas ķermeņa daļas;
- sēkšana, aizsprostots deguns vai apgrūtināta elpošana;
- vēdera sāpes, caureja, slikta dūša vai vemšanareibonis, vājums.
- piepampusi rīkle – elpošanas ceļu sašaurināšanās – kas apgrūtina elpošanu;
- šoks, ar spēcīgu asinsspiediena kritumu;
- paātrināts pulss;
- reibonis, samaņas zudums.
Kad jāgriežas pie ārsta
Cēloņi
Gliemji –
- gliemeži, kas apdzīvo sauszemi, ūdeņus,
- gliemenes (austeres, bezzobes, pērļgliemenes, upespērlenes Margaritifera un citas),
- galvkāji (kalmāri, sēpijas).
Riska faktori
Komplikācijas
Ja Jums ir alerģija, tad palielināts anafilakses risks var būt gadījuma, ja:
- Jums ir astma,
- Jums ir alerģiska reakcija pat uz ļoti mazu apēsto vēžveidīgo daudzumu (ļoti augsts jūtīgums),
- Jums jau ir pieredze ar pārtikas izraisītu anafilakses reakciju.
Kā pasargāt sevi
Kā var izvairīties no vēžveidīgiem uzturā:
- esiet ļoti uzmanīgi, ieturot maltīti ārpus mājām. Ir paaugstināts krusteniskā piesārņojuma risks. Pat tad, ja nepasūtat vēžveidīgos, iespējams, ka Jūsu ēdiens tika pagatavots tajā pašā eļļā, pannā vai arī tika izmantots cits aprīkojums, kuru lietoja pirms tam, pagatavojot arī vēžveidīgos;
- sevišķi uzmanīgiem jābūt zivju restorānos. Zivis un vēžveidīgie ir bioloģiski atšķirīgi, tādēļ pie vēžveidīgo alerģijas Jums var arī nebūt alerģijas uz zivīm, tomēr, ieturot maltīti zivju restorānā, krusteniskā piesārņojuma iespēja ar vēžveidīgo niecīgām daļiņām ir ļoti augsta;
- rūpīgi lasiet marķējumu. Izlasiet tos rūpīgi pirms katras lietošanas reizes, jo ražotāji ik pa laikam var mainīt savas receptes;
- ieturiet distanci. Dažiem cilvēkiem ir tik spēcīga reakcija uz vēžveidīgiem, ka alerģisku reakciju var izraisīt pat vēžveidīgo daļiņas, kas caur elpošanas ceļiem nonāk no vēžveidīgo gatavošanas procesā gaisā nonākušiem garaiņiem;
- nelietojiet koraļļu kalciju. Koraļļu kalcijs, kas nāk no okeāna koraļļu rifiem, var izraisīt alerģisku reakciju, tādu kā nātreni, elpošanas problēmas un pietūkumu cilvēkiem ar vēžveidīgo alerģiju.
Glikozamīnu, ko izmanto kā pārtikas bagātinātāju artrīta profilaksei un ārstēšanai, iegūst no krabju, vēžu vai garneļu čaulām. Parasti tas neizsauc alerģisku reakciju, bet zinātniski nav pierādīts, ka to var droši lietot cilvēki ar alerģiju uz vēžveidīgiem.
References:
© 1998-2009 Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER)
June 25, 2009
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foodallergy.html
1. Sicherer SH. Seafood allergies: Fish and shellfish. http://www.uptodate.com/home/index.html. Accessed April 22, 2009.
2. Sicherer SH. Food allergen avoidance. http://www.uptodate.com/home/index.html. Accessed April 22, 2009.
3. Burks W. Clinical manifestations of food allergy. http://www.uptodate.com/home/index.html. Accessed April 22, 2009.
4. Marcus EN. Marine toxins. http://www.uptodate.com/home/index.html. Accessed April 22, 2009.
5. Seafood allergy. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. http://www.aaaai.org/patients/advocate/2006/winter/seafood.asp. Accessed April 22, 2009.
6. Seafood allergy. Asthma and Allergy Foundation of America. http://www.aafa.org/display.cfm?id=9⊂=20&cont=518. Accessed April 22, 2009.