Alerģija uz soju

Soja, sojas pupiņu produkts, ir viens no biežākajiem alerģiju izraisošajiem produktiem bērniem. Daudzos gadījumos tā saukto „sojas alerģiju” izprovocē zīdaiņu mākslīgie sojas maisījumi. Tomēr lielākai daļai šo bērnu alerģija pāriet līdz 3 gadu vecumam. Sojas alerģija var arī nepāriet un pastiprināties pieaugušā vecumā.

Lielākajā daļā gadījumu pazīmes un simptomi ir vāji. Retos gadījumos soja izraisa dzīvībai bīstamu reakciju – anafilaksi.

Ja Jums vai Jūsu bērnam ir reakcija uz soju, izstāstiet to savam ārstam, neskatoties uz to, vai simptomi bija spēcīgi vai pavisam vāji. Analīzes un testi var palīdzēt apstiprināt sojas alerģiju, lai varētu nākotnē pasargāt sevi no simptomu radītā diskomforta un spēcīgākām alerģiskām reakcijām.

Simptomi

Lielākai daļai cilvēku alerģija uz soju ir vairāk nepatīkama nekā nopietna. Ļoti reti tās izpausmes ir spēcīgas un dzīvību apdraudošas. Alerģijas pazīmes un simptomi parādās pēc dažām minūtēm vai stundām pēc sojas vai soju saturošu produktu lietošanas uzturā.

Sojas alerģijas simptomi var izpausties kā:

  • nātrene, nieze, ekzēma;
  • piepampušas lūpas, seja, mēle un rīkle vai arī citas ķermeņa daļas;
  • sēkšana, „tekošs” deguns, apgrūtināta elpošana;
  • vēdera sāpes, caureja, slikta dūša vai vemšana;
  • reibonis, samaņas zudums.

Kā jau tika pieminēts, reti sojas alerģija izsauc anafilaktisko reakciju. Anafilaktiskā reakcija uz soju drīzāk var notikt cilvēkiem ar astmu vai kādu citu pārtikas alerģiju, piemēram, zemesriekstu alerģiju. Anafilakse izsauc daudz spēcīgākas pazīmes un simptomus:

  • elpceļu sašaurināšanu, kas izpaužas kā rīkles pietūkums un apgrūtināta elpošana;
  • šoku, ar spēcīgu asinsspiediena kritumu;
  • paātrinātu pulsu;
  • reiboni, samaņas zudumu.

Sojas alerģija zīdaiņiem bieži vien sākas tad, kad krūts piena vietā, uzsāk ēdināšanu ar mākslīgiem maisījumiem uz sojas bāzes. Parasti tas notiek, ja bērnam parādās alerģija uz piena formulām.

Kad jāgriežas pie ārsta

Noteikti apmeklējiet ārstu, ja Jums liekas, ka ir alerģiska reakcija pēc sojas vai soju saturošu produktu lietošanas uzturā. Pie ārsta vēlams iet, kad simptomi vēl nav pazuduši. Tas varētu palīdzēt diagnozes noteikšanā.

Ja parādās anafilakses simptomi, nekavējoties izsauciet ātro medicīnisko palīdzību.

Cēloņi

Visas pārtikas alerģijas rodas no imūnās sistēmas kļūdainas darbības (disfunkcijas). Imūnā sistēma kļūdaini atpazīst noteiktu sojas olbaltumu kā organismam kaitīgu, signalizējot organismam saražot imūnglobulīna E (IgE) antivielas, lai neitralizētu sojas olbaltumu jeb alergēnu. Šo procesu sauc par organisma sensibilizāciju. Kad organisms nonāks saskarē ar sojas olbaltumu atkārtoti, šīs IgE antivielas atpazīs alergēnu un signalizēs imūnai sistēmai atbrīvot histamīnu un citus mediatorus asinsritē.

Histamīns un citas organisma ķīmiskās vielas izraisa virkni alerģiskas reakcijas pazīmes un simptomus. Histamīns ir daļēji atbildīgs par lielāko daļu alerģisku reakciju, ieskaitot „tekošu” degunu, iekaisušas acis, sausu muti, izsitumiem un nātreni, sliktu dūšu, caureju, apgrūtinātu elpošanu un dažos gadījumos arī anafilaktisko šoku.

Zinātnieki ir identificējuši vismaz 15 iespējamos alergēnus sojas olbaltumā, kas nāk no sojas pupiņām. Precīzs mehānisms tam, kā sojas olbaltums izraisa alerģisku reakciju organismā, vēl nav zināms.

Riska faktori

Daži faktori var palielināt Jūsu risku sojas alerģijas attīstībā:

  • anamnēze (ģimenes locekļu slimību vēsture). Palielināts alerģijas risks ir gadījumā, ja vienam vai abiem Jūsu vecākiem ir astma, pārtikas alerģija vai cita tipa alerģija, tāda kā siena drudzis, nātrene vai ekzēma;
  • vecums. Sojas alerģija parasti izpaužas bērniem. Ar vecumu gremošanas sistēma nobriest, un organismam ir krietni mazāka tieksme absorbēt uzturu vai uztura komponentus, kas var izprovocēt alerģiju. Bērniem šāda veida alerģija parasti pāriet, sasniedzot 3 gadu vecumu;
  • citas alerģijas. Dažos gadījumos cilvēkiem ar alerģiju uz soju, tāpat ir alerģija arī uz citiem pārtikas produktiem – kviešiem, pupām (pākšaugiem), pienu u.c.

Kā pasargāt sevi

Vienīgā iespēja izvairīties no sojas alerģijas ir izslēgt soju un soju saturošus produktus no sava uztura. Tas varētu būt diezgan sarežģīti, jo soju diezgan bieži pievieno kā vienu no sastāvdaļām daudziem rūpnieciski ražotiem produktiem. Ir jāpārliecinās vienmēr, ko Jūs ēdat un dzerat. Jālasa marķējumos norādītā informācija. Iespējams, Jums būs alerģija arī uz zemesriekstiem.

Jūs varat samazināt sava bērna alerģijas risku, ēdinot to ar krūts pienu vismaz līdz 4 – 6 mēnešu vecumam. Zīdaiņa ēdināšana ar krūts pienu pirmajā dzīves pusgadā pasargā bērnu arī no daudzām citām veselības problēmām.

Daži sojas produkti parasti neizsauc alerģiju, piemēram, sojas eļļa vai mērce, jo rūpnieciski apstrādājot soju, tiek rūpīgi atdalīti sojas olbaltumi.

Sojas piens, „tofu” un citi sojas produkti ir kļuvuši ļoti populāri, jo neapšaubāmi labvēlīgi ietekmē organismu. Tos ir viegli atpazīt un izslēgt no uztura. Marķējumā var tikt norādīta soja ar dažādiem nosaukumiem:

  • soja,
  • sojas pupas,
  • glicīns,

angļu valodā:

  • soy,
  • soya,
  • soybeans,
  • Glycine max.

Soju bieži lieto arī kā sastāvdaļu daudziem pārtikas produktiem. Bieži šie pārtikas produkti ir gaļas produkti un gaļas atdarinājumi, maize, cepumi, bulciņas, kūciņas, konfektes, saldējumi, deserti, garšvielas, sviesta aizvietotāji u.c.

Produkti, kur soja ir kā galvenā sastāvdaļa: 

  • „Tofu”,
  • „Miso”,
  • „Natto”,
  • „Tempeh”,
  • sojas mērce (shoyu, tamari),
  • sojas milti,
  • sojas rieksti,
  • sojas piens,
  • sojas asni,
  • „Edamame”.

Slēptie sojas avoti: 

  • hidrolizēts dārzeņu olbaltums (HVP),
  • strukturēts dārzeņu olbaltums (TVP),
  • lecitīns,
  • monodiglicerīdimononātrija glutamāts (MSG),
  • augu eļļa,
  • vitamīns E,
  • dabīgās krāsvielas,
  • dārzeņu buljons,
  • košļājamā gumija,
  • dārzeņu ciete.

References:

© 1998-2009 Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER)
May 23, 2009
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foodallergy.html

1.    Atkins D. Food allergy: Diagnosis and management. Primary Care: Clinics in Office Practice. 2008;35:119.
2.    Sampson HA, et al. Adverse reactions to foods. In: Adkinson NF, et al. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 7th ed. St. Louis, Mo.: Mosby; 2008. http://www.mdconsult.com/das/book/body/129272040-4/824208035/1806/69.html#4-u1.0-B978-0-323-05659-5..00065-6–s0290_2209. Accessed March 31, 2009.
3.    Soy allergy. Asthma and Allergy Foundation of America. https://www.aafa.org/display.cfm?id=9&sub=20&cont=522. Accessed March 31, 2009.
4.    Sicherer SH, et al. Maternal and infant diets for prevention of allergic diseases: Understanding menu changes in 2008. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2008;122:29.