Laktoze, t.s., piena cukurs ir no diviem monosaharīdiem – no galaktozes un no glikozes – sastāvoša disaharīda molekula. Monosaharīdi šajā disaharīdā savienoti ar relatīvi grūti pāršķeļamu beta-saiti. Šo saiti spēj šķelt īpašs enzīms laktāze (beta-galaktizāde). Laktāzi sintezē un uz savas virsmas izstāda zarnu bārkstiņu epitēlijšūnas. Piena cukurs tiek sašķelts brīdī, kad piens (vai pienu saturoši produkti) nokļūst tiešā saskarē ar pie tievo zarnu šūnu membrānas piesaistīto laktozi. Vairāk lasiet šeit.
Diētas ieteikumi cilvēkiem ar laktozes nepanesību
Cilvēkiem ar laktozes nepanesamību svarīga loma ir tieši uzturam un diētai. Dažus ieteikumus varat lasīt šeit.
Ja Jums ir nepieciešams izslēgt laktozi no uztura, diētas sastādīšanai var palīdzēt Somu datu bāze, kuru varat apskatīt šei.